„5 składników. Gotuj szybko i łatwo” – Jamie Oliver

„5 składników. Gotuj szybko i łatwo” – Jamie Oliver

Jak pamiętacie, bo pisałam wam o tym przy okazji omawiania książek „Gotuj zdrowo dla całej rodziny” oraz „Świąteczne przepisy”, jednym z moich największych kulinarnych idoli jest Jamie Oliver – brytyjski kucharz, autor wielu kulinarnych programów oraz książek poświęconych tej tematyce. Od lat śledzę jego sukcesy w tej dziedzinie i uważam, iż jest naprawdę świetny w tym co robi. Wkłada wiele serca w przygotowywane przez siebie potrawy i widać po prostu, że gotowanie sprawia mu wiele przyjemności. Prawdziwy człowiek z pasją. Dlatego też nie powinno nikogo dziwić, że z chęcią sięgam po jego kolejne książki.

Niedawno trafiła w moje ręce najnowsza publikacja jego autorstwa, która na naszym rynku ukazała się nakładem wydawnictwa Insignis, w tłumaczeniu Marii Brzozowskiej, a mianowicie „5 składników. Gotuj szybko i łatwo”. W dzisiejszych czasach, kiedy ciężko momentami jest chwycić oddech będąc wiecznie zabieganym pomiędzy codziennymi obowiązkami, tego typu książka jest na wagę złota. Po co bowiem marnować mnóstwo pieniędzy na kupno gotowych dań, kiedy można w stosunkowo krótkim czasie (maksymalnie w 30 minut!) oraz z niebywałą łatwością przygotować naprawdę smaczne i wartościowe potrawy nie tylko dla siebie, ale i dla całej rodziny?

Wewnątrz książki znajdziecie ponad 130 przepisów, które można przygotować na co dzień, ale które też idealnie nadadzą się do podania podczas świąt w gronie przyjaciół oraz rodziny. Przepisy te, dla ułatwienia poruszania się po książce, zostały odpowiednio pogrupowane. I tak znajdziemy tu receptury na:

  • SAŁATKI – m.in z pieczonych marchewek z ziarnami; z bobu; z kaczki z pomarańczą; dzikiego ryżu z wiśniami i boćwiną
  • PASTY – m.in na łatwą carbonarę z kiełbaską; makaron z wędzonym łososiem; cytrynowe linguine z cukinią; czosnkowy makaron z grzybami
  • JAJKA – m.in na jajecznicowy omlet; podpłomyki z jajkiem i mangowym chutney; jajka z ryżem po koreańsku; sadzone po azjatycku
  • KURCZAKA – m.in na kurczaka pod ciastem francuskim; przypieczonego kurczaka arachidowego; chrupiącego czosnkowego kurczaka; czerwoną zupę tajską z kurczakiem
  • RYBY – m.in na szalenie łatwą zapiekankę rybną; szybkie azjatyckie kotleciki rybne; tuńczyka w sezamie; bardzo łatwe rybne curry
  • WARZYWA – m.in na ziemniaki i karczochy z pieca ; pikantny pieczony kalafior; łatwe rustykalne gnocchi; zachwycające buraczki z dressingiem
  • WOŁOWINĘ – m.in na wspaniały stek z antrykotu; niesamowitą wołowinę z imbirem; skwierczący rostbef; obsmażaną wołowinę po włosku
  • WIEPRZOWINĘ – m.in na szalenie pyszny burger wieprzowy; kiełbaski zapiekane z jabłkiem; kotlety z brzoskwiniami; pokrzepiającą zapiekankę z kiełbaskami
  • JAGNIĘCINĘ – m.in na kruchą łopatkę jagnięcą; urocze miseczki z jagnięciną; aromatyczne curry jagnięce; soczysty gulasz jagnięcy
  • RYŻ I MAKARON – m.in na ryż smażony z jajkiem; makaron z grzybami i sezamem; pieczony ryż po włosku
  • SŁODKOŚCI – m.in na mus czekoladowy z owocami; ciasto z nadzieniem migdałowym; ciasteczka jabłkowe z kruszonką; błyskawiczne puddingi; pieczoną alaskę z brzoskwiniami i migdałami

Jak widzicie każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Przepisy są krótkie i jasno wyjaśnione, a każdy z nich opatrzony został przepięknym zdjęciem, które sprawia, że dosłownie ślinka człowiekowi leci, kiedy tylko na nie spojrzy. Zresztą zobaczcie sami:

Jak łatwo zauważyć na powyższych zdjęciach obok konkretnego przepisu, na boku strony, znalazły się zdjęcia 5 produktów, z których konkretne danie będzie przygotowywane. Oprócz tego pod każdym przepisem umieszczona została tabelka wartości odżywczych, jakie dostarczy nam dana potrawa, dzięki czemu z góry wiadomo, co jemy i co pozwala nam tak zaplanować nasz dzienny jadłospis, by zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu w potrzebne mu składniki odżywcze.

„5 składników. Gotuj szybko i łatwo” Jamiego Olivera to książka, która swym wnętrzem zainspiruje praktycznie każdego, nie tylko Panią Domu, ale wszystkich miłośników sztuki kulinarnej. To pozycja idealna zarówno dla osób dopiero co stawiających pierwsze kroki w kuchni, jak też wytrawnych kucharzy. Stanowić też może piękny i wartościowy prezent dla bliskich nam osób. Mówiąc krótko – naprawdę polecam!

Zajrzyjcie do wnętrza książki – nakręciłam dla Was króciutką prezentację 🙂

Moja ocena: 6/6

Tytuł oryginału: 5 Ingredients. Quick & Easy Food
Tłumaczenie: Maria Brzozowska
Wydawnictwo: Insignis
Rok wydania: 2017
Oprawa: twarda
Format: 195×253 cm
Ilustracje: kolorowe zdjęcia
Liczba stron: 320
ISBN: 978-83-65743-36-7


2Shares
Powrót do góry