„ABC Gotowania 3” – Marieta Marecka

Lubicie gotować? Eksperymentować w kuchni? Szukacie pomysłów na nowe, przepyszne dania? Jeśli tak, to książka „ABC Gotowania 3” Mariety Mareckiej od wydawnictwa Egmont jest pozycją, po którą zdecydowanie powinniście sięgnąć!

Marieta Marecka jest zbieraczką i czytelniczką wszelkich pozycji kulinarnych. Jest też prowadzącą autorskiego programu „ABC GOTOWANIA”, a także programu „365 obiadów Mariety Mareckiej” na kanale Kuchnia+. Książka „ABC Gotowania 3” jest już trzecią publikacją z serii, w której autorka prezentuje łatwe w przygotowaniu przepisy na potrawy i zachęca swoich czytelników do gotowania na co dzień.

Pierwsze co zwraca uwagę, to naprawdę piękne wydanie tej książki. Twarda okładka w kobiecych kolorach (naprawdę śliczny odcień różu), a do tego pobudzające apetyt zdjęcia na jej froncie z miejsca zachęcają do tego, by sięgnąć po tę pozycję. A wewnątrz? Jest jeszcze lepiej!

Na początku znajdziemy garść przydatnych informacji oraz wiele porad, które pomogą nam zorganizować i ułatwić naszą pracę w kuchni. A dalej? Bogactwo przepisów podzielonych na tematyczne grupy. I tak mamy tu dział poświęcony:

  • zupom (autorka odeszła od klasycznych przepisów, które pojawiły się już w poprzednich publikacjach z tej serii) – i tu m.in gazpacho, chłodnik z awokado i ogórka z grzanką z mozzarellą i łososiem, tajska zupa dyniowa czy też zupa kurkowa (łącznie 17 przepisów)
  • przekąskom, które pozwolą nam zostać mistrzem przyjęć wszelakich – i tu m.in drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami, serowe krakersy paprykowe, sakiewki z kurczakiem i ananasem, wytrawne babeczki włoskie czy big bagietka dla bardzo głodnych (łącznie 30 przepisów)
  • daniom głównym, bez których wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie porządnego obiadu – i tu m.in leczo z klopsikami, zapiekanka ziemniaczana z mięsem, nóżki kurczaka z kiszonymi cytrynami, łazanki z młodą kapustą i koperkiem czy musaka (łącznie 29 przepisów)
  • dodatkom do dań, które dopełnią całość na waszych stołach – i tu m.in pasty z czosnku, Ajvar – pasta z papryki i bakłażana, pieczone brukselki w masali czy puree z marchewki i ziemniaków ze skwarkami )(łącznie 13 przepisów)
  • deserom będącym osłodą po trudach dnia – i tu m.in gruszki z marcepanem pod kruszonką, kokosanki, serowy domek, babeczki łaciate na parze, eklerki z solonym karmelem i rodzynkami czy też babeczki drożdżowe z twarożkiem (łącznie 29 przepisów)
  • koktajlom, które przyrządza się w mgnieniu oka, a które potrafią poprawić człowiekowi humor – i tu m.in połączenia mango z kurkumą, arbuza z bazylią, jagód z miętą czy też truskawek i siemienia lnianego (łącznie 15 przepisów)

Każdy przepis składa się z takich elementów jak: składniki potrzebne do przygotowania konkretnej potrawy (w postaci graficznej, co jest moim zdaniem naprawdę świetnym pomysłem), sposób przygotowania przedstawiony krok po kroku opatrzony miniaturkami zdjęć kolejno wykonywanych czynności, garść porad dotyczących danego dania, sposobów jego przyrządzenia. Dodatkowo (oprócz działu z koktajlami) znajdziemy informację o tym, ile czasu potrzeba na przygotowanie danej potrawy, jaki jest jej stopień trudności oraz ile porcji (o tym akurat w koktajlach jest mowa) wyjdzie nam z przygotowanej ilości składników. Nie zabrakło oczywiście całostronicowych fotografii gotowych dań, które niesamowicie pobudzają apetyt i sprawiają, że z miejsca chce się człowiek zabrać do roboty 😀

Sama wypróbowałam już kilka przepisów z tych zaproponowanych przez autorkę (m.in na rogaliki z ciasta francuskiego i leczo z klopsikami) i przyznać muszę, że efekt końcowy to prawdziwe niebo w gębie 😀 Moi bliscy jedli, aż im się uszy trzęsły i tylko patrzyli, czy jeszcze coś zostało, by móc sobie dołożyć jeszcze troszkę 😀

Fajnymi dodatkami do książki są praktyczna zakładka pozwalająca nam zaznaczyć sobie przepis, wg którego akurat przygotowujemy danie oraz dołączone na samym końcu wolne strony z myślą o naszych własnych notatkach – inspiracjach, pomysłach na modyfikacje poszczególnych potraw zamieszczonych w książce, które moglibyśmy przyrządzić nieco inaczej.

„ABC Gotowania 3” to pozycja zarówno dla tych, którzy w kuchni czują się jak przysłowiowa ryba w wodzie, ale również dla osób, które dopiero stawiają pierwsze kroki w kulinarnym świecie i chciałyby po prostu nauczyć się gotować, by móc przyrządzać posiłki dla swoich bliskich czy przyjaciół. Zdecydowanie polecam, bo jest to doprawdy cudowna, praktyczna i niezwykle inspirująca publikacja, z której nie raz i nie drugi sama będę korzystać 🙂

Moja ocena: 6/6

Wydawnictwo: Egmont
Rok wydania: 2017
Seria/cykl: ABC GOTOWANIA, część 3
Oprawa: twarda
Format: 19,5 x 25 cm
Ilustracje: zdjęcia
Liczba stron: 336
ISBN: 978-83-281-3190-3

Zajrzyjcie do wnętrza książki – nakręciłam dla Was króciutką prezentację ?


1Shares