„Persiana” – Sabrina Ghayour

„Persiana” – Sabrina Ghayour

Niedawno wydana przez wydawnictwo Insignis książka autorstwa Sabriny Ghayour pt „Persiana” to pozycja, która udowadnia, że kuchnia Bliskiego Wschodu wcale nie musi być czymś egzotycznym, i że z powodzeniem można w zaciszu własnego domu przygotowywać dania wywodzące się z kuchni perskiej, tureckiej, arabskiej, ormiańskiej czy też afgańskiej.

Autorka książki – Sabrina Ghayour, wychowana w irańskiej rodzinie, dorastająca w Anglii, w której spędziła już ponad 30 lat – zabiera czytelnika do świata, w którym na stole króluje przepych, bogactwo kolorów, różnorodność mięs, warzyw i owoców. Gdzie jedzenie nie stanowi jedynie codziennej konieczności, a jest wyrazem miłości, szacunku, serdeczności i solidarności; świata, w którym wspólne posiłki pomagają nawiązywać wzajemne relacje i budują silne związki międzyludzkie. I udowadnia przy tym, że aby stworzyć naprawdę oryginalne. orientalne danie, wcale nie potrzeba mieć pod ręką nie wiadomo ilu składników (zwłaszcza typowo egzotycznych, nie znanych w naszej rodzimej kuchni), bo czasem wystarczy wykorzystać kilka przypraw, by otrzymać pożądany efekt.

Biorąc do ręki książkę, pierwsze co rzuca się w oczy, to jej piękne wydanie. Zwłaszcza okładka, która dosłownie hipnotyzuje, kiedy się na nią patrzy. A wnętrze? To jedna wielka, smakowita bajka! I nie, nie przesadzam, możecie mi wierzyć. Z każdą kolejno przewracaną stroną dosłownie ślinka człowiekowi cieknie, a w brzuchu zaczyna burczeć.

Sto przepisów, przygotowanych przez Sabrinę Ghayour, podzielonych zostało na odpowiednie kategorie. I tak mamy tu:

  • Meze i dania do podziału (m.in przepisy na: Jogurt z ogórkiem i miętą Mast-o-chijar, Perską frittatę ziołową Kuku sabzi, Humus, Pikantny dip pomidorowo-paprykowy Ezme – łącznie 19 propozycji dań)
  • Chleb i zboża (m.in przepisy na: Perski podpłomyk Nan-e barbari, Kolorowy perski ryż Morassa polou, Pomidorową kaszę bulgur Bulgur pilavi – łącznie 9 propozycji dań)
  • Zupy, potrawki i tadżiny (m.in przepisy na: Bamię, Tadżin z kurczakiem, kiszoną cytryną i oliwkami, Perską potrawkę z kurczaka z szafranem, fenkułem i berberysem, Pikantną potrawkę z jagnięciny z morelami – łącznie 12 propozycji dań)
  • Dania pieczone i z grilla (m.in przepisy na: Szafranowo-rozmarynowe fileciki z kurczaka, Pastillę z kurczakiem, Klopsiki jagnięce z wiśniami, Udziec jagnięcy a’la mechouia z dipem solno-kuminowym, Diable ogony bandari – łącznie 22 propozycje dań)
  • Sałatki i warzywa (m.in przepisy na: Sałatkę z czerwonych pomarańczy i czerwonej cykorii, Tabuleh z granatem w sałatowych miseczkach, Turecką sałatkę z białej fasoli Pijaz, Dynię z pistacjowym pesto, fetą i granatem, Pieczone marchewki z miodowo-cytrynowym dressingiem i serem kozim – łącznie 26 propozycji dań)
  • Desery i łakocie – czyli coś, co lubię najbardziej! 😀 – (m.in przepisy na: Aromatyczne ciasto z marchewki, pistacji i migdałów z różaną śmietanką, Baklawę, Kruche ciasteczka pistacjowo-cytrynowe, Cynamonowo-cytrusowe ruloniki z kremem migdałowym – łącznie 12 propozycji dań)

I każdy przepis opatrzony został pięknym zdjęciem, które jeszcze bardziej zachęca do tego, by zakasać rękawy i wziąć się z miejsca do roboty 😀 Zresztą sami spójrzcie i się przekonajcie!

Wiecie tylko, czego mi w tej książce zabrakło? Wyraźnej informacji obok każdego przepisu mówiącej o tym, ile konkretnie czasu potrzeba na przygotowanie poszczególnego dania oraz na ile porcji starczy podanych w nim składników. Coś takiego bardzo ułatwia organizację pracy w kuchni i rozplanowywanie poszczególnych posiłków.

Nie zmienia to jednak faktu, że „Persiana” Sabriny Ghayour zrobiła na mnie naprawdę ogromne wrażenie. Polecam ją każdemu miłośnikowi kulinariów, który chce wzbogacić swoją wiedzę w tym temacie i zaskoczyć bliskich oraz przyjaciół daniami sięgającymi swymi korzeniami Bliskiego Wschodu. Czy sięgniecie po nią dla siebie, czy też z myślą podarowania jej komuś w prezencie, to akurat nie jest w tym momencie istotne. Grunt byście zdecydowali się na jej kupno, bo naprawdę warto <3

Moja ocena: 5/6

Tytuł oryginlny: Persiana: Recipes from the Middle East & Beyond
Tłumaczenie: Dorota Malina
Wydawnictwo: Insignis
Rok wydania: 2017
Oprawa: twarda
Format: 246×189 mm
Ilustracje: zdjęcia
Liczba stron: 240
ISBN: 978-83-65743-27-5


 

Zajrzyjcie do wnętrza książki – nakręciłam dla Was króciutką prezentację ?


1Shares
Powrót do góry