Ostatnio wraz z rodzinką testowaliśmy herbatkę o nazwie „Choco – Chili”, którą do spróbowania otrzymałam od sklepu Skworcu w ramach naszej współpracy 🙂
W skład mieszanki wchodzą:
herbata czarna
jabłka
kardamon
pieprz czerwony
kawałki chili
aromat czekoladowy
Sposób przyrządzania:
Jeśli używamy naczynia o pojemności 200 ml powinniśmy wsypać do niego od 1/2 do 1 łyżeczki mieszanki (mniej więcej 2,5 g). Następnie zalewamy wrzącą wodą w drugim tzw białym stadium wrzenia (patrz -> zalewanie czarnej herbaty). Teraz czekamy 3-5 minut, aż herbatka będzie gotowa. Jak spojrzycie na poniższe zdjęcie zauważycie, jak ładną złoto – brązową barwę przyjął napój. Jeśli chodzi o aromat to wyczuwalna jest delikatna woń czekolady.
Delektowałam się herbatą podczas lektury drugiego tomu„Gorączki” autorstwa Dee Shulman. Muszę przyznać, że dodatki w postaci czerwonego pieprzu oraz chili były bardzo wyczuwalne podczas picia. Delikatnie podszczypywała mnie końcówka języka za każdym razem, kiedy brałam łyk herbatki, co było przyjemnym i ciekawym doświadczeniem. Co dziwne – mój mąż nie odczuł absolutnie żadnego „pieprzyka” i aż dziwił mi się, że cokolwiek tu wyczuwam. Widać mam od niego delikatniejsze i szlachetniejsze podniebienie 😉 Jak widzicie umilałam sobie czas podjadając sernik wiedeński, który przygotowała specjalnie dla mnie babcia – pyszotka 😀
Za możliwość spróbowania herbaty „Choco – Chili” bardzo dziękuję sklepowi