„Bento to wywodzący się z tradycji japońskiej posiłek serwowany w pudełku. Zazwyczaj składa się on z porcji ryżu/makaronu, mięsa/ryby, a także warzyw i owoców. Japończycy przygotowują je samodzielnie w domu lub kupują w specjalnych sklepach i na stacjach kolejowych.” – „Lunchbox na każdy dzień”, str. 11
Do świata Bento zaprasza nas Malwina Bareła – autorka cieszącego się niesłabnącą popularnością bloga „Filozofia Smaku”, na którym promuje m.in ideę zdrowych i smacznych posiłków, które można zapakować do pudełka, a następnie zabrać je ze sobą do pracy czy też szkoły i tam cieszyć się smakiem, jakością i estetyką przygotowanych przez siebie potraw. Efektem tej fascynacji tematyką Bento jest debiutancka książka Malwiny Bareły – „Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim Bento”, która niedawno trafiła na półki księgarń nakładem wydawnictwa Znak Horyzont.
Książka podzielona została na dwie części – teoretyczną oraz praktyczną. Pierwsza z nich dostarcza czytelnikowi wiedzy m.in na temat:
- samej idei Bento i jej zalet (a tych jest naprawdę sporo!)
- rodzajów używanych pojemników i tego, który z nich najlepiej wybrać, a także jak właściwie o nie dbać każdego dnia
- różnorodnych akcesoriów do bento (urzekły mnie fikuśne mini widelczyki ze zwierzątkami <3 )
- podstawowych przykazań każdego bentomaniaka
- produktów, które absolutnie nie nadają się do bento
- sposobu i zalet planowania posiłków
- niemarnowania żywności i kreatywnego wykorzystania resztek jedzenia
Część druga to Bento w praktyce. Znajdziemy w niej ponad 100 różnorodnych przepisów – 64 na pomysłowe zestawy bento, a także przepisy na koktajle oraz napoje. Autorka co prawda podzieliła je zgodnie z kluczem sezonowości, a więc odpowiednie na idealne na wiosnę, lato, jesień i zimę (na początku każdego z tych poddziałów dzieląc się cennymi wskazówkami i radami), co nie oznacza, że nie możemy korzystać z nich przez cały rok i np zimą przygotowywać sobie posiłków pasujących bardziej do wiosny. Wszystko zależy bowiem od nas samych – naszego gustu i tego, co skrywa się w naszej lodówce.
Znajdziecie tu przepisy m.in na: makaron z truskawkami i serem, babeczki owsiane z makiem i truskawkami, marchewki pieczone w miodzie, omleciki biszkoptowe na słodko, indyka z papryką i ciecierzycą, nocną owsiankę z owocami, pierś kurczaka w szynce, chrupiące chlebki z piekarnika, omlet orzechowy ze śliwkami, placuszki z szynką i kukurydzą, sok na wzmocnienie oraz cold brew coffee.
„W komponowaniu bento dużą wagę przykłada się do wyglądu zawartości pudełka. Posiłek ma być atrakcyjny wizualnie.”
Większość z przepisów opatrzona została krótkim wstępem, mówiącym m.in o jego historii czy też o tym, na jakie okazje się on nadaje. Pod każdym z nich dodatkowo znalazła się krótka informacja na temat tego, na ile osób przewidziany jest dany posiłek, w jakim czasie go przygotujemy oraz jaki jest stopień trudności jego wykonania. Autorka zadbała także o ich oprawę wizualną w myśl zasady, że wpierw posiłki je się oczami. Dlatego też każdy z przepisów, które znajdziemy w tej książce, opatrzony został pięknym zdjęciem jeszcze bardziej zachęcającym do tego, by przygotować dany posiłek samodzielnie.
„Lunchbox na każdy dzień” Malwiny Bareły to książka tak naprawdę dla każdego, bez względu na wiek i to, czym zajmuje się na co dzień. Szczególnie jednak polecam ją wszystkim tym, którzy pragną zmienić swoje życie – zadbać nie tylko o własne zdrowie jedząc wartościowe i smaczne posiłki poza domem, ale też sprawić, by codzienność nie była już taka nudna, a w zamian za to nabrała mnóstwa kolorów.
Wydawnictwo: Znak Horyzont Rok wydania: 2018 Wydanie: pierwsze Oprawa: twarda Format: 17,0 x 23,4 cm Fotografie: Malwina Bareła, Wojciech Sabat Liczba stron: 336 ISBN: 978-83-240-5458-9 Cena katalogowa: 44,90 zł |