Kudłaci Kucharze już w Polsce!
Jeden z największych bestsellerów o odchudzaniu od dziś w księgarniach. Kudłaci Kucharze, czyli Si King i Dave Myers, są prawdziwymi miłośnikami jedzenia – pyszne potrawy to ich prawdziwa pasja. Ale pewnego dnia musieli przyznać, że trochę przesadzili… Postanowili więc coś zmienić – i odnieśli sukces! Nie chcąc rezygnować z przyjemności gotowania oraz jedzenia, wymyślili potrawy, w których mało jest kalorii, a mnóstwo smaku.
Już dziś możesz mieć przełomową książkę kucharską Kudłaci Kucharze na diecie. Posłuchaj, jak Si King i Dave Myers, wspaniali kucharze o wielkich sercach, opowiadają o swoim pomyśle na życie – bez katowania się dietami, bez rezygnowania z przepysznych dań.
Jeżeli tak jak Kudłaci Kucharze kochasz jedzenie, a jednocześnie chcesz jeść zdrowo i stracić na wadze – ta książka jest dla ciebie.
Wydawcą książki w Polsce jest wydawnictwo Insignis.
Przykładowe przepisy
DIETETYCZNE BABECZKI CYTRYNOWE Z POLEWĄ
(Zdjęcie: Andrew Hayes-Watkins)
Babeczki są ostatnio bardzo popularne, ale niestety sprzyjają tyciu. Aby nie tracić wszystkiego, co dobre, spróbuj ich niskokalorycznej wersji. Pamiętaj tylko, by zjeść jedną, a nie cały tuzin!
12 PORCJI
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 75 g drobnego brązowego cukru
- 100 g borówek amerykańskich
- drobno starta skórka z 1 nienawoskowanej cytryny
- 2 duże jajka
- 150 ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mleka 2%
- 50 ml oleju słonecznikowego
Polewa cytrynowa
- 100 g cukru pudru
- 4–4½ łyżeczki świeżego soku z cytryny
167 kalorii na babeczkę
Nagrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Wyłóż formę na 12 muffinów papierowymi papilotkami lub odpowiednio uformowanymi kwadratami papieru do pieczenia.
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną do dużej miski, dodaj cukier, borówki amerykańskie oraz skórkę cytrynową i wymieszaj. Pośrodku zrób wgłębienie.
Rozkłóć jajka dużą metalową trzepaczką na gładką masę, po czym dolej jogurt, mleko oraz olej i ubijaj, aż składniki dobrze się połączą. Dużą metalową łyżką delikatnie wmieszaj tę masę do mąki.
Działając szybko, rozdziel ciasto do wyłożonych papilotkami wgłębień w formie. Piecz babeczki na środkowej półce piekarnika przez 16–18 minut, aż nabiorą złocistobrązowego koloru i ładnie wyrosną. Przełóż je na kratkę i poczekaj, aż ostygną.
Aby przygotować polewę cytrynową, w miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny na gładką, płynną masę. Za pomocą łyżki polej tą masą babeczki i odczekaj co najmniej 30 minut przed podaniem, żeby polewa zastygła.
Wskazówka:
Jeśli chcesz, możesz upiec te babeczki, zastępując borówki amerykańskie gorzką czekoladą. Trzeba wtedy wziąć 100 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady lub gorzkich chipsów czekoladowych. Każda babeczka będzie miała o około 43 kalorie więcej. Zamiast skórki cytrynowej możesz użyć pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, przygotowując polewę z wodą zamiast soku cytrynowego.
WŁOSKIE KLOPSIKI W GĘSTYM SOSIE POMIDOROWYM
(Zdjęcie: Andrew Hayes-Watkins)
Chude mięso mielone jest przyjacielem osoby na diecie, ale koniecznie sprawdź na opakowaniu zawartość tłuszczu. Jeśli chcesz, możesz przyrządzić te klopsiki z mielonej wieprzowiny lub mieszanki mielonej wołowiny i wieprzowiny.
4 PORCJE
- 500 g chudej mielonej wieprzowiny lub wołowiny (mniej niż 10% tłuszczu) lub po 250 g mielonego mięsa każdego z rodzajów
- 1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej
- 1 średnia marchewka, obrana i drobno starta
- 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sos pomidorowy
- 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
- 1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej
- 1 ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony
- 400-gramowa puszka krojonych pomidorów
- 100 ml czerwonego wina lub wody
- 200 ml zimnej wody
282 kalorie na porcję
Aby przygotować klopsiki, włóż mięso mielone do dużej miski. Dodaj cebulę, marchewkę i czosnek, wsyp oregano, sól i mnóstwo świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj całość czystymi rękami, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, po czym uformuj z masy mięsnej 24 kuleczki – powinny być nieco mniejsze niż orzech włoski w skorupce.
Wlej olej na dużą nieprzywierającą patelnię i smaż klopsiki przez około 5 minut na średnim ogniu. Cały czas je obracaj i przemieszczaj po patelni, aż będą jasnobrązowe; wtedy przełóż je na talerz.
Aby przyrządzić sos, wlej olej słonecznikowy do średniego nieprzywierającego rondla i dodaj cebulę. Smaż ją przez 10 minut, regularnie mieszając, po czym dodaj czosnek i smaż całość jeszcze przez minutę.
Dodaj do garnka pomidory z puszki, wlej wino oraz wodę i doprowadź całość do lekkiego wrzenia. Gotuj przez 5 minut, regularnie mieszając. Włóż do sosu obsmażone klopsiki i doprowadź całość z powrotem do lekkiego wrzenia.
Gotuj sos z klopsikami na wolnym ogniu przez 20 minut pod uchyloną pokrywką, mieszając od czasu do czasu. Po 20 minutach zdejmij pokrywkę i gotuj całość jeszcze przez 15–20 minut, aż sos zgęstnieje. Często mieszaj, a jeśli sos za bardzo zgęstnieje, dolej trochę wody. Podawaj gorące klopsiki w sosie z małą porcją makaronu lub mnóstwem świeżo ugotowanych warzyw.
Kto się skusi na książkę? 🙂