Lubicie gotować? Eksperymentować w kuchni? Szukacie pomysłów na nowe, przepyszne dania? Jeśli tak, to książka „ABC Gotowania 2” Mariety Mareckiej od wydawnictwa Egmont jest pozycją, po którą zdecydowanie powinniście sięgnąć!
Marieta Marecka jest zbieraczką i czytelniczką wszelkich pozycji kulinarnych. Była też prowadzącą autorskiego programu „ABC GOTOWANIA”, a także programu „365 obiadów Mariety Mareckiej” na kanale Kuchnia+. Książka „ABC Gotowania 2” jest drugą publikacją z serii, w której autorka prezentuje łatwe w przygotowaniu przepisy na potrawy i zachęca swoich czytelników do gotowania na co dzień. Jak sama mówi…
„Dzięki prostym pomysłom na dania życie będzie bardziej kolorowe”
… z czym całkowicie się zgadzam 🙂
Pierwsze co zwraca uwagę, to naprawdę piękne wydanie tej książki. Twarda okładka w przyjemnych dla oka kolorach, a do tego pobudzające apetyt zdjęcia na jej froncie z miejsca zachęcają do tego, aby sięgnąć po tę pozycję. A wewnątrz? Jest jeszcze lepiej!
Na początku znajdziemy garść przydatnych informacji oraz wiele porad, które pomogą nam zorganizować i ułatwić naszą pracę w kuchni. A dalej? Bogactwo przepisów podzielonych na tematyczne grupy. I tak mamy tu dział poświęcony:
- śniadaniom pozwalającym dobrze zacząć dzień – i tu m.in bułeczki pszenne śniadaniowe czy kasza owsiana z musem jabłkowym i orzechami (łącznie 13 przepisów)
- przekąskom, czyli lunchom, przystawkom, przekąskom oraz kolacjom – i tu m.in smażone bakłażany, konfitura z cebuli czy bagietki z masłem czosnkowo-ziołowym i serem (łącznie 30 przepisów)
- zupom, czyli temu, co można wrzucić do wielkiego gara – i tu m.in grochówka na wędzonce, rosół korzenny z pieczonego kurczaka czy zupa ziemniaczana z topinamburem i chipsami (łącznie 14 przepisów)
- obiadom – i tu m.in nóżki kurczaka w białym sosie winnym z ziołami, roladki ze schabu ze śliwkami czy pierogi z kapustą i grzybami (łącznie 34 przepisy)
- deserom, czyli słodkim wspomnieniom z PRL-u 😉 oraz tym bardziej współczesnym – i tu m.in serowe pączusie, wuzetka czy suflet czekoladowy (łącznie 19 przepisów)
Każdy przepis składa się z takich elementów jak: składniki potrzebne do przygotowania konkretnej potrawy (w postaci graficznej, co jest moim zdaniem naprawdę świetnym pomysłem),
sposób przygotowania przedstawiony krok po kroku opatrzony miniaturkami zdjęć kolejno wykonywanych czynności, garść porad dotyczących danego dani, a także sposobów jego przyrządzenia. Dodatkowo znajdziemy informację o tym, ile orientacyjnie czasu potrzeba na przygotowanie danej potrawy oraz ile porcji wyjdzie nam z przygotowanej ilości składników. Nie zabrakło oczywiście całostronicowych fotografii gotowych dań, które niesamowicie pobudzają apetyt i sprawiają, że z miejsca chce się człowiek zabrać do roboty, by móc potem spałaszować wszystkie te pyszności 😀
Fajnymi dodatkami do książki są praktyczna zakładka pozwalająca nam zaznaczyć sobie przepis, wg którego akurat przygotowujemy danie oraz dołączona na samym końcu instrukcja zatytułowana Krok po kroku, w przystępny sposób tłumacząca nam, w jaki sposób najlepiej poradzić sobie np z posiekaniem marchewki czy też obraniem czosnku. Wydaje się to oczywiste, kiedy się o tym czyta, prawda? Jednak z doświadczenia wiem, że wiele osób miewa problemy np z obraniem pomidora ze skórki czy też zrobieniem beszamelu. Wskazówki autorki wraz ze zdjęciami sprawiają, że odtąd nie będzie już z tym kłopotu 🙂
„ABC Gotowania 2” to pozycja zarówno dla tych, którzy w kuchni czują się jak przysłowiowa ryba w wodzie, ale również dla osób, które dopiero stawiają pierwsze kroki w kulinarnym świecie i chciałyby po prostu nauczyć się gotować, by móc przyrządzać posiłki dla swoich bliskich czy przyjaciół. Zdecydowanie polecam, bo jest to doprawdy cudowna, praktyczna i niezwykle inspirująca publikacja, z której nie raz i nie drugi sama będę korzystać 🙂
PS Bardzo podoba mi się przesłanie tej książki. Pozwólcie, że zacytuję autorkę 🙂
„Jeśli chcesz zmian w życiu, zacznij coś robić. […] Jeśli jesteś niezadowolona, lepiej zacząć wprowadzać zmiany, a nie siedzieć w miejscu; lepiej szukać swojego celu, jeśli nadal się go nie ma.”
Warto wziąć sobie te słowa głęboko do serca, nie uważacie? 🙂
Wydawnictwo: Egmont
Rok wydania: 2016
Oprawa: twarda
Format: 26,5 x 20,2 x 2,5 cm
Zdjęcia: Anna Flis
Liczba stron: 320
ISBN: 978-83-281-1797-6
Książkę kupisz m.in. na stronie księgarni Inverso