A gdyby tak połączyć wiśnie z rumem?

Uwielbiam te moje podróże z filiżanką, podczas których mam możliwość testowania (dzięki uprzejmości sklepu Skworcu) najróżniejszych mieszanek zarówno herbacianych jak i kawowych. Pozwalają mi one odkrywać smaki i połączenia dotąd mi niedostępne, nieznane, bądź też takie, o których istnieniu w ogóle bym nie pomyślała. To dzięki nim odkryłam takie kawowe perełki jak te o smaku adwocatu czy mięty. Dziś natomiast przychodzę do Was z kolejną kawową propozycją i to taką, która dołącza do moich najulubieńszych mieszanek. Mam na myśli niesamowitą, jedyną w swoim rodzaju kawę Wiśniowo – Rumową, która nie tylko wyraźnie pachnie wiśniami zaraz po otwarciu opakowania, ale również nimi smakuje. I to jak! Pierwsze, co mi przyszło na myśl po jej skosztowaniu to cukierki wiśnie w czekoladzie. No coś wspaniałego i niepowtarzalnego. Mimo panującego upału wypiłam kawę zanim zdążyła wystygnąć. Wręcz nie mogłam oderwać się od szklanki 🙂 Stanowczo za szybko dotarłam do dna, oj za szybko. Ale to nic! Ha! Bo mam całe 100 gramowe opakowanie w szafce i będę mogła zaparzać sobie tę kawkę za każdym razem, kiedy najdzie mnie na nią ochota. Tzn dopóki się nie skończy… bo coś czuję, że przy takim tempie picia jak moje nastąpi to dość szybko 😉 Jednak nie martwi mnie to – zawsze mogę przecież zajrzeć na stronę sklepu Skworcu, gdzie zakupię sobie kolejne opakowanie w cenie 8 zł, a najlepiej od razu dwa 😀 Gorąco, z całego serducha, polecam Wam tę kawę. MUSICIE jej spróbować 😀

Zobaczcie kochani, jakie książki towarzyszyły mi podczas delektowania się tą przepyszną kawką. Pierwsze dwa tomy serii fantastycznej dla dzieci i młodzieży – „Na tropie Bestii” Adama Blade’a. Świetna kawa, świetne historie pod ręką. Czegoż chcieć więcej? O „Ferno, ognistym smoku” już Wam pisałam, więc jeśli jeszcze nie mieliście okazji zapoznać się z moją recenzją, zapraszam 🙂

Tradycyjnie już na koniec zostawiam Wam przepis, w którym można wykorzystać tytułowe wiśnie i rum. Wybrałam dla Was przepis na Dżem z wiśni z rumem. Zarówno przepis jak i dołączone do niego zdjęcie pochodzą z tej strony.

Składniki

2kg dojrzałych wiśni
100ml rumu
1kg cukru
10 szt. goździków
1 łyżeczka „Kamis Cynamon mielony w torebce”

Przepis

  • Wydrylowane wiśnie ułożyć na sicie, podstawić naczynie na ściekający sok.
  • Sok przelać do garnka, dodać cukier i przyprawy, gotować przez 20 min, po czym wsypać owoce.
  • Smażyć wiśnie na wolnym ogniu przez 30 min, od czasu do czasu mieszając.
  • Zdjąć z ognia i odstawić w chłodne miejsce na 12 godz.
  • Następnego dnia smażyć wiśnie przez 30 min.
  • Zdjąć z ognia, wymieszać z rumem i przełożyć do słoików.
  • Pasteryzować przez 20 min.
  • Dżem ma specyficzny goździkowy aromat.
  • Wyborny do przekładania tortów i ciast, dekorowania lodów i kremów.
1Shares