„Tajemnice gruzińskiego smaku. 79 przepisów” – Giorgi Maglakelidze

Wiecie, które książki kulinarne podobają mi się najbardziej? Takie, w których oprócz przepisów na najprzeróżniejsze dania znaleźć można również garść informacji na temat kraju, z którego one pochodzą. I taka właśnie jest książka Giorgiego Maglakelidzego – rodowitego Gruzina od kilkunastu lat zamieszkującego w Polsce, na co dzień tłumacza przysięgłego z języka gruzińskiego, autora strony www.gruzja-przedowdnik.pl oraz kilku książek związanych z jego ojczystym krajem.

Już na samym początku swojej najnowszej publikacji zatytułowanej „Tajemnice gruzińskiego smaku. 79 przepisów” raczy nas on opowieścią o tym, co jest najbardziej charakterystyczne dla gruzińskiej kultury oraz jak to się dzieje, że Gruzini potrafią długo pić wino i nadal pozostać trzeźwymi. Dalej napotkamy m.in przypowieść o najbogatszym z ubogich będącą wstępem do jednego z wielu tradycyjnych toastów wznoszonych przez biesiadujących mieszkańców Gruzji, o których pragnie nam opowiedzieć autor książki.

„Kuchnia gruzińska to prawdziwe bogactwo – smaków, zapachów i tradycji, bo poszczególne regiony zazdrośnie strzegą swoich przepisów. Giorgi Maglakelidze otwiera przed czytelnikami ten przepastny sezam. Warto zajrzeć i zacząć samemu mierzyć się z różnorodnością kaukaskich przysmaków.” – Anna Dziewit – Meller

Giorgi Maglakelidze oddaje do rąk czytelników zbiór blisko 80 przepisów podzielonych na tematyczne kategorie takie jak: dania mączne, zupy, sałatki, mchali, dania z bakłażana, dania z fasoli, dania z ryb, dania mięsne, sosy, coś na ząb oraz przetwory i marynaty. Dzięki ten książce dowiecie się, jak przygotować m.in chinkali (pierogi gruzińskie w formie sakiewek, z pysznym nadzieniem mięsnym i rosołem w środku), chaczapuri (duży, cienki, okrągły placek z delikatnym serem w środku), sałatkę mamusi z kurczaka, buglama z ryby, adżapsandali, chaszlama, czakapuli, adżikę zieloną i regionalną, a także alhwazi i konfiturę z arbuza. I choć nazwy poszczególnych potraw brzmią być może nieco egzotycznie, wiedzieć musicie, że ich przygotowanie nie sprawia większego kłopotu, gdyż produkty potrzebne do ich zrobienia dostępne są na naszym rynku.

Dopełnieniem książki są piękne zdjęcia krajobrazów oraz gotowych dań, które tylko aby wzmagają nasz apetyt i potęgują chęć przygotowania gruzińskich potraw we własnej kuchni. Jestem pewna, że serwując któreś z nich członkom swoich rodzin oraz bliskim przyjaciołom, nie tylko miło ich zaskoczycie, ale też sprawicie, że wspólnie spędzony czas będzie jeszcze przyjemniejszy.

Moja ocena: 5/6

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Rok wydania: 2018
Oprawa: twarda
Format: 195 x 230 mm
Liczba stron: 208
ISBN: 978-83-10-13198-0





 

1Shares

2 Replies to “„Tajemnice gruzińskiego smaku. 79 przepisów” – Giorgi Maglakelidze”

    1. Hmm powiem tak – po przepisach ciężko stwierdzić. Jest tu dużo dań typowo wegetariańskich, ale też sporo w swym składzie ma różnego rodzaju mięso – od kurczaka, po baraninę. Samych dań z fasoli jest 12, z czego tylko w 1 masz dodatek mięsa. Podobnie jest z potrawami na bazie bakłażana – w sumie jest ich 11, a tylko w 2 mamy dodatek mięsa. I są też dania typowo mięsne.
      Odnośnie przypraw – to już zależy od konkretnego dania. Większość bazuje jednak na typowych, na co dzień używanych przez nas przyprawach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *