Problem z grafikami na blogu

UWAGA

Pojawił się w dniu dzisiejszym pewien problem związany z wyświetlaniem grafik na blogu. Większość zdjęć, które publikuję na blogu, nie znajduje się na serwerze mojego bloga, ale na zewnętrznym, należącym do Google. Dołączając grafikę w postach (poza tymi w nagłówku) korzystam właśnie z zasobów dysku Google, aby nie obciążać bazy danych serwera, na którym stoi mój blog. Dziś pojawił się problem. Praktycznie wszystkie grafiki podpięte do zewnętrznego źródła nie wyświetlają się na blogu. Widać jedynie małą ikonkę w ich miejscu i wszystko się rozjeżdża w przypadku tabelek ze zdjęciami – jak np w postach ze stosikami, czy tymi prezentującymi kolorowanki. Staram się znaleźć przyczynę zaistniałej sytuacji, ale póki co bezskutecznie. Może Wy macie jakiś pomysł? Dodam, że nie korzystam z Picasy. Moje grafiki umieszczam bezpośrednio w „Zdjęcia” na dysku Google. Jeszcze wczoraj było wszystko w porządku.

Jeśli nie zdołam się z tym uporać, nie pozostanie mi nic innego, jak dodawać ręcznie grafiki w każdym kolejnym poście, przesyłając je uprzednio na serwer bloga. A to niestety potrwa – dotąd opublikowałam ponad 1600 postów…

6 komentarzy

  • Lustro Rzeczywistości Luty 17, 2016 at 20:23

    Nie wiem czemu wszelkie problemy z blogiem skupiają się u Ciebie 🙁 Niestety nie umiem Ci pomóc, ale mocno trzymam kciuki by się udało. Może Marta Kor coś zaradzi? Albo Jusssi?
    Dobrze, że główne grafiki widać. A one są gdzie indziej? Bo to dziwne, że je widać, a innych nie. Może to po prostu problem przejściowy?

    Reply
    • Sylwia Węgielewska Luty 17, 2016 at 20:28

      Grafiki w nagłówku znajdują się na serwerze, na którym stoi blog. Dlatego je widać. Te ze środka postów już nie – na dysku Google. Ale to też dziwne, bo przeglądam na chybił trafił posty i w jednych są grafiki, w innych nie, a w jeszcze innych pół na pół – część się wyświetla, a druga już nie. Nie rozumiem tego :/

      Reply
  • Hersus Luty 18, 2016 at 16:41

    W ostatnim czasie Google zrobiło spora zmianę ze zdjęciami na swoich serwerach. Planują bowiem usunąć Picassa i zastąpić go Google Zdjęcia czy jakoś tak. Więc nie wiem czy to z tym nie jest powiązane. A w których postach nie masz zdjęć bo przejrzałem kilka i wszystko było. Może to wina przeglądarki.

    Reply
  • Martyna Szkołyk Luty 18, 2016 at 19:20

    Może napisz do firmy, u które masz wykupiony hosting? Powinni znać odpowiedź. 🙂

    Reply
    • Sylwia Węgielewska Luty 18, 2016 at 19:21

      Problem nie leży po stronie serwera. Wszystkie grafiki, które na nim się znajdują, wyświetlają się poprawnie. Nie wyświetla tych z Google – czyli wina jest po ich stronie. Chodzi o coś z uprawnieniami. Musieli coś zmienić, tyle tylko że nie raczyli o tym powiadomić…

      Reply

Leave a Comment