Podróże z filiżanką #11 – Herbata Choco Chili

Ostatnio wraz z rodzinką testowaliśmy herbatkę o nazwie „Choco – Chili”, którą do spróbowania otrzymałam od sklepu Skworcu w ramach naszej współpracy 🙂 

Herbata - Choco Chili (1)

W skład mieszanki wchodzą:

herbata czarna
jabłka
kardamon
pieprz czerwony
kawałki chili
aromat czekoladowy

Herbata - Choco Chili (2)

Sposób przyrządzania:

Jeśli używamy naczynia o pojemności 200 ml powinniśmy wsypać do niego od 1/2 do 1 łyżeczki mieszanki (mniej więcej 2,5 g). Następnie zalewamy wrzącą wodą w drugim tzw białym stadium wrzenia (patrz -> zalewanie czarnej herbaty). Teraz czekamy 3-5 minut, aż herbatka będzie gotowa. Jak spojrzycie na poniższe zdjęcie zauważycie, jak ładną złoto – brązową barwę przyjął napój. Jeśli chodzi o aromat to wyczuwalna jest delikatna woń czekolady.

Herbata - Choco Chili (3)

Delektowałam się herbatą podczas lektury drugiego tomu„Gorączki” autorstwa Dee Shulman. Muszę przyznać, że dodatki w postaci czerwonego pieprzu oraz chili były bardzo wyczuwalne podczas picia. Delikatnie podszczypywała mnie końcówka języka za każdym razem, kiedy brałam łyk herbatki, co było przyjemnym i ciekawym doświadczeniem. Co dziwne – mój mąż nie odczuł absolutnie żadnego „pieprzyka” i aż dziwił mi się, że cokolwiek tu wyczuwam. Widać mam od niego delikatniejsze i szlachetniejsze podniebienie 😉 Jak widzicie umilałam sobie czas podjadając sernik wiedeński, który przygotowała specjalnie dla mnie babcia – pyszotka 😀

Herbata - Choco Chili (4)

Za możliwość spróbowania herbaty „Choco – Chili” bardzo dziękuję sklepowi

Skworcu

8 komentarzy

  • monweg Styczeń 14, 2014 at 12:27

    Ciężko mi sobie wyobrazić tę mieszankę. Ale może być dobra:)

    Reply
    • Miłośniczka Książek Styczeń 14, 2014 at 18:14

      Wiele rzeczy wydaje się być dziwnymi, dopóki się ich samemu nie wypróbuje 🙂 Sama przestałam się uprzedzać z góry i próbuję różnych mieszanek 🙂 Człowiek nigdy nie wie, co mu może zasmakować 🙂

      Reply
  • Anne18 Styczeń 14, 2014 at 14:31

    Nie lubię tych różnych herbatek wolę zwykłą. A cóż to jest kardamon.

    Reply
    • Miłośniczka Książek Styczeń 14, 2014 at 18:16

      Roślina przyprawowa – nasiona są przyprawą znaną jako kardamon zielony (kardamon czarny to Amomum subulatum), jedną z najdroższych (tuż po szafranie). Kardamon nazywany jest królową przypraw, obok króla przypraw czarnego pieprzu. Ma łagodny aromat i intensywny korzenny smak z wyraźną nutą kamfory. Odmiany: indyjski, nepalski, chiński. W starożytnym Egipcie były używane jako dodatek do perfum. W przemyśle spożywczym używane do aromatyzowania wódek i likierów. Stosowane w lecznictwie – pobudzają apetyt. Dodawany do kawy lub herbaty – wzmacnia smak, jak też wzmaga ich działanie pobudzające.

      Jesteś pierwszą osobą, jaką spotkałam, która nie spotkała się z kardamonem 😛

      Reply
  • Alicja Styczeń 14, 2014 at 19:48

    Ale wybuchowa mieszanka ! aż poczułam pragnienie, idę sobie zrobić herbatę 😀

    Reply
  • Katarzyna K Styczeń 14, 2014 at 20:58

    Bombowa mieszanka 🙂

    Reply
    • Miłośniczka Książek Styczeń 31, 2014 at 01:26

      wybuchowa 😉

      Reply
  • Kiti Styczeń 14, 2014 at 20:59

    Z pewnością to zaleta szlachetniejszego podniebienia 😛

    Reply

Leave a Comment