Podróże z filiżanką #11 – Herbata Choco Chili

Ostatnio wraz z rodzinką testowaliśmy herbatkę o nazwie “Choco – Chili”, którą do spróbowania otrzymałam od sklepu Skworcu w ramach naszej współpracy 🙂 

Herbata - Choco Chili (1)

W skład mieszanki wchodzą:

herbata czarna
jabłka
kardamon
pieprz czerwony
kawałki chili
aromat czekoladowy

Herbata - Choco Chili (2)

Sposób przyrządzania:

Jeśli używamy naczynia o pojemności 200 ml powinniśmy wsypać do niego od 1/2 do 1 łyżeczki mieszanki (mniej więcej 2,5 g). Następnie zalewamy wrzącą wodą w drugim tzw białym stadium wrzenia (patrz -> zalewanie czarnej herbaty). Teraz czekamy 3-5 minut, aż herbatka będzie gotowa. Jak spojrzycie na poniższe zdjęcie zauważycie, jak ładną złoto – brązową barwę przyjął napój. Jeśli chodzi o aromat to wyczuwalna jest delikatna woń czekolady.

Herbata - Choco Chili (3)

Delektowałam się herbatą podczas lektury drugiego tomu“Gorączki” autorstwa Dee Shulman. Muszę przyznać, że dodatki w postaci czerwonego pieprzu oraz chili były bardzo wyczuwalne podczas picia. Delikatnie podszczypywała mnie końcówka języka za każdym razem, kiedy brałam łyk herbatki, co było przyjemnym i ciekawym doświadczeniem. Co dziwne – mój mąż nie odczuł absolutnie żadnego “pieprzyka” i aż dziwił mi się, że cokolwiek tu wyczuwam. Widać mam od niego delikatniejsze i szlachetniejsze podniebienie 😉 Jak widzicie umilałam sobie czas podjadając sernik wiedeński, który przygotowała specjalnie dla mnie babcia – pyszotka 😀

Herbata - Choco Chili (4)

Za możliwość spróbowania herbaty “Choco – Chili” bardzo dziękuję sklepowi

Skworcu

0Shares

8 Replies to “Podróże z filiżanką #11 – Herbata Choco Chili”

    1. Wiele rzeczy wydaje się być dziwnymi, dopóki się ich samemu nie wypróbuje 🙂 Sama przestałam się uprzedzać z góry i próbuję różnych mieszanek 🙂 Człowiek nigdy nie wie, co mu może zasmakować 🙂

    1. Roślina przyprawowa – nasiona są przyprawą znaną jako kardamon zielony (kardamon czarny to Amomum subulatum), jedną z najdroższych (tuż po szafranie). Kardamon nazywany jest królową przypraw, obok króla przypraw czarnego pieprzu. Ma łagodny aromat i intensywny korzenny smak z wyraźną nutą kamfory. Odmiany: indyjski, nepalski, chiński. W starożytnym Egipcie były używane jako dodatek do perfum. W przemyśle spożywczym używane do aromatyzowania wódek i likierów. Stosowane w lecznictwie – pobudzają apetyt. Dodawany do kawy lub herbaty – wzmacnia smak, jak też wzmaga ich działanie pobudzające.

      Jesteś pierwszą osobą, jaką spotkałam, która nie spotkała się z kardamonem 😛

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *