Kawa o smaku tiramisu

Tiramisu – lubicie? A może potraficie je zrobić? Jeśli tak, to możecie zaprosić mnie na degustację 🙂
Słodkościom nie potrafię odmówić, choć niestety idzie w boczki 😉
Póki co muszę zadowolić się kupionymi z rana drożdżówkami…
A że jedzenie dobrze jest czymś popijać, postanowiłam przygotować sobie kawkę. Wybór padł na kawę rozpuszczalną o nazwie „Tiramisu”. Chciałam sobie chociaż w ten sposób zrekompensować brak ciasta.

Jeśli nigdy nie mieliście okazji posmakować ciasta tiramisu, to wiedzcie, iż składa się ono z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. Jednym słowem: mniam!

Kawka, zgodnie z opisem producenta, miała mieć smak kremu tiramisu. Byłam bardzo ciekawa, czy też faktycznie tak jest. Czym prędzej przygotowałam kubeczki dla siebie i męża, nasypałam do nich po dwie łyżeczki kawy, po czym zalałam wrzącą wodą. W zapachu – przyjemna. W smaku? Całkiem dobra, delikatna, taka kremowa i z pewnością śmietankowa. Nie pozostawia goryczki. Krótko mówiąc: da się wypić 🙂 Jednakże jeśli mam być szczera, to niczym szczególnym się nie wyróżnia. Zdarzało mi się pić lepsze – np Amaretto czy też Miętowa.

Swoją drogą, wolicie czarną czy ze śmietanką? 🙂

Skworcu

A dla tych, którzy mają ochotę samemu przygotować tiramisu, mam przepis na jego klasyczne włoskie wydanie.

Składniki:

ilość porcji: 8

4 żółtka
4 łyżki cukru
500 g serka mascarpone
skórka starta z 1 cytryny
400 ml zimnego espresso
40 ml brandy
150 g – 200 g podłużnych biszkoptów
gorzkie kakao
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

30min. › +5godz. chłodzenie › Gotowe w: 5godz.30min.

Żółtka ubić z cukrem aż będą pieniste. Dodać mascarpone i skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie łyżką całość.
Przygotować płaskie, szklane naczynie. W miseczce wymieszać espresso z brandy. Zanurzać w tym szybko połowę biszkoptów i układać na dnie naczynia.
Na biszkopty wyłożyć połowę masy z mascarpone. Powtórzyć procedurę z pozostałymi biszkoptami i ponownie przykryć warstwą mascarpone zużywając resztę masy.
Przykryć i odstawić na co najmniej 5 godzin w lodówce, najlepiej na noc. Przed podaniem oprószyć kakao.

źródło przepisu

1Shares