Dziś premiera: „Kudłaci Kucharze na diecie” Dave Myers & Si King

Kudłaci Kucharze już w Polsce!

Jeden z największych bestsellerów o odchudzaniu od dziś w księgarniach. Kudłaci Kucharze, czyli Si King i Dave Myers, są prawdziwymi miłośnikami jedzenia – pyszne potrawy to ich prawdziwa pasja. Ale pewnego dnia musieli przyznać, że trochę przesadzili… Postanowili więc coś zmienić – i odnieśli sukces! Nie chcąc rezygnować z przyjemności gotowania oraz jedzenia, wymyślili potrawy, w których mało jest kalorii, a mnóstwo smaku.
Już dziś możesz mieć przełomową książkę kucharską Kudłaci Kucharze na diecie. Posłuchaj, jak Si King i Dave Myers, wspaniali kucharze o wielkich sercach, opowiadają o swoim pomyśle na życie – bez katowania się dietami, bez rezygnowania z przepysznych dań.

 Jeżeli tak jak Kudłaci Kucharze kochasz jedzenie, a jednocześnie chcesz jeść zdrowo i stracić na wadze – ta książka jest dla ciebie.
Wydawcą książki w Polsce jest wydawnictwo Insignis.

decorative

Przykładowe przepisy

decorative

DIETETYCZNE BABECZKI CYTRYNOWE Z POLEWĄ

babeczki

(Zdjęcie: Andrew Hayes-Watkins)

Babeczki są ostatnio bardzo popularne,‭ ‬ale niestety sprzyjają tyciu.‭ ‬Aby nie tracić wszystkiego,‭ ‬co dobre,‭ ‬spróbuj ich niskokalorycznej wersji.‭ ‬Pamiętaj tylko,‭ ‬by zjeść jedną,‭ ‬a nie cały tuzin!

12‭ ‬PORCJI

  • 200‭ ‬g mąki
  • 2‭ ‬łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1‭ ‬łyżeczka sody oczyszczonej
  • 75‭ ‬g drobnego brązowego cukru
  • 100‭ ‬g borówek amerykańskich
  • drobno starta skórka z‭ ‬1‭ ‬nienawoskowanej cytryny
  • 2‭ ‬duże jajka
  • 150‭ ‬ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
  • 2‭ ‬łyżki mleka‭ ‬2%
  • 50‭ ‬ml oleju słonecznikowego

Polewa cytrynowa

  • 100‭ ‬g cukru pudru
  • 4‭–‬4‭½ ‬łyżeczki świeżego soku z cytryny

167‭ ‬kalorii na babeczkę 

Nagrzej piekarnik do‭ ‬200°C‭ (‬180°C z termoobiegiem)‬.‭ ‬Wyłóż formę na‭ ‬12‭ ‬muffinów papierowymi papilotkami lub odpowiednio uformowanymi kwadratami papieru do pieczenia.

Przesiej mąkę,‭ ‬proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną do dużej miski,‭ ‬dodaj cukier,‭ ‬borówki amerykańskie oraz skórkę cytrynową i wymieszaj.‭ ‬Pośrodku zrób wgłębienie.

Rozkłóć jajka dużą metalową trzepaczką na gładką masę,‭ ‬po czym dolej jogurt,‭ ‬mleko oraz olej i ubijaj,‭ ‬aż składniki dobrze się połączą.‭ ‬Dużą metalową łyżką delikatnie wmieszaj tę masę do mąki.

Działając szybko,‭ ‬rozdziel ciasto do wyłożonych papilotkami wgłębień w formie.‭ ‬Piecz babeczki na środkowej półce piekarnika przez‭ ‬16‭–‬18‭ ‬minut,‭ ‬aż nabiorą złocistobrązowego koloru i ładnie wyrosną.‭ ‬Przełóż je na kratkę i poczekaj,‭ ‬aż ostygną.

Aby przygotować polewę cytrynową,‭ ‬w miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny na gładką,‭ ‬płynną masę.‭ ‬Za pomocą łyżki polej tą masą babeczki i odczekaj co najmniej ‬30‭ ‬minut przed podaniem,‭ ‬żeby polewa zastygła. 

Wskazówka:

Jeśli chcesz,‭ ‬możesz upiec te babeczki,‭ ‬zastępując borówki amerykańskie gorzką czekoladą.‭ ‬Trzeba wtedy wziąć ‬100‭ ‬g grubo posiekanej gorzkiej czekolady lub gorzkich chipsów czekoladowych.‭ ‬Każda babeczka będzie miała o około ‬43‭ ‬kalorie więcej.‭ ‬Zamiast skórki cytrynowej możesz użyć pół łyżeczki ekstraktu z wanilii,‭ ‬przygotowując polewę z wodą zamiast soku cytrynowego.

decorative

WŁOSKIE KLOPSIKI‭ ‬W GĘSTYM SOSIE POMIDOROWYM

klopsiki

(Zdjęcie: Andrew Hayes-Watkins)

Chude mięso mielone jest przyjacielem osoby na diecie,‭ ‬ale koniecznie sprawdź ‬na opakowaniu zawartość tłuszczu.‭ ‬Jeśli chcesz,‭ ‬możesz przyrządzić te klopsiki‭ ‬z mielonej wieprzowiny lub mieszanki mielonej wołowiny i wieprzowiny.

4‭ ‬PORCJE

  • 500‭ ‬g chudej mielonej wieprzowiny‭ ‬lub wołowiny‭ (‬mniej niż‭ ‬10%‭ ‬tłuszczu‭) ‬lub po‭ ‬250‭ ‬g mielonego‭ ‬mięsa każdego z rodzajów
  • 1/2‭ ‬średniej cebuli,‭ ‬drobno posiekanej
  • 1‭ ‬średnia marchewka,‭ ‬obrana i drobno starta
  • 2‭ ‬ząbki czosnku,‭ ‬obrane i zmiażdżone
  • 1‭ ‬łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2‭ ‬łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 1‭ ‬łyżeczka oleju słonecznikowego
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sos pomidorowy

  • 2‭ ‬łyżeczki oleju słonecznikowego
  • 1/2‭ ‬średniej cebuli,‭ ‬drobno posiekanej
  • 1‭ ‬ząbek czosnku,‭ ‬obrany i zmiażdżony
  • 400-gramowa puszka krojonych‭ ‬pomidorów
  • 100‭ ‬ml czerwonego wina lub wody
  • 200‭ ‬ml zimnej wody 

282‭ ‬kalorie na porcję 

Aby przygotować klopsiki,‭ ‬włóż mięso mielone do dużej miski.‭ ‬Dodaj cebulę,‭ ‬marchewkę i czosnek,‭ ‬wsyp oregano,‭ ‬sól i mnóstwo‭ ‬świeżo zmielonego pieprzu.‭ ‬Wymieszaj całość czystymi rękami,‭ ‬aby‭ ‬wszystkie składniki dobrze się połączyły,‭ ‬po czym uformuj z masy‭ ‬mięsnej‭ ‬24‭ ‬kuleczki‭ – ‬powinny być nieco mniejsze niż orzech włoski‭ ‬w skorupce.

Wlej olej na dużą nieprzywierającą patelnię i smaż klopsiki przez‭ ‬około‭ ‬5‭ ‬minut na średnim ogniu.‭ ‬Cały czas je obracaj i przemieszczaj ‬po patelni,‭ ‬aż będą jasnobrązowe; ‬wtedy przełóż je na talerz.

Aby przyrządzić sos,‭ ‬wlej olej słonecznikowy do średniego nieprzywierającego‭ ‬rondla i dodaj cebulę.‭ ‬Smaż ją przez‭ ‬10‭ ‬minut,‭ ‬regularnie‭ ‬mieszając,‭ ‬po czym dodaj czosnek i smaż całość jeszcze przez minutę.

Dodaj do garnka pomidory z puszki,‭ ‬wlej wino oraz wodę i doprowadź‭ ‬całość do lekkiego wrzenia.‭ ‬Gotuj przez‭ ‬5‭ ‬minut,‭ ‬regularnie‭ ‬mieszając.‭ ‬Włóż do sosu obsmażone klopsiki i doprowadź całość‭ ‬z powrotem do lekkiego wrzenia.

Gotuj sos z klopsikami na wolnym ogniu przez‭ ‬20‭ ‬minut pod‭ ‬uchyloną pokrywką,‭ ‬mieszając od czasu do czasu.‭ ‬Po‭ ‬20‭ ‬minutach‭ ‬zdejmij pokrywkę i gotuj całość jeszcze przez‭ ‬15‭–‬20‭ ‬minut,‭ ‬aż sos‭ ‬zgęstnieje.‭ ‬Często mieszaj,‭ ‬a jeśli sos za bardzo zgęstnieje,‭ ‬dolej trochę‭ ‬wody.‭ ‬Podawaj gorące klopsiki w sosie z małą porcją makaronu lub‭ ‬mnóstwem świeżo ugotowanych warzyw.

decorative

Kto się skusi na książkę? 🙂

0Shares